petak, 26. siječnja 2018.

„Prema tradiciji Grčke Pravoslavne Crkve, naše biskupe ne strijeljaju, nego vješaju. Molim Vas da poštujete našu tradiciju“.



 
Uz Dan sjećanja na žrtve holokausta, donosimo kratki opis djelovanja poglavara Grčke Pravoslavne Crkve, Damaskina, u Drugom svjetskom ratu. On je bio čovjek bogate biografije: od djeteta iz siromašne obitelji, preko vojnika, svećenika, monaha, samostanskog poglavara, biskupa, sve do poglavara GPC, te premijera i regenta grčke države. Veliki humanitarac, pastir i organizator naročito se istakao u spašavanju Židova u holokaustu, zbog čega je dobio i titulu „Pravednik među narodima“.

Nadbiskup atenski Damaskin (Papandreu) bio je poglavar Grčke Pravoslavne Crkve od 1941.g., pa do svoje smrti 20. svibnja 1949.

Za razliku od mnogih kršćanskih vođa u Europi, koji su ili podržavali nacističku politiku istrebljenja Židova ili je nijemo promatrali, nadbiskup Damaskin se javno usprotivio.

Kada je 1943. otpočeo progon grčkih Židova i njihova deportacija u nacističke koncentracijske logore, vladika je uputio službeni prosvjed okupacijskim vlastima. U pismu, koje su svojim potpisima podržale vodeće ličnosti javnog i kulturnog života Grčke, nadbiskup je opisao dugu povijest Židova u zemlji, istakavši da, kao primjerni građani, oni ne predstavljaju nikakvu prijetnju Njemačkoj. On je upozorio da će svijet jednog dana pozvati na odgovornost one koji deportiraju Židove.

„Naša sveta vjera ne poznaje superiorne ili inferiorne kvalitete zasnovane na rasi ili vjeroispovijesti“, navodi se u apelu.

Saznavši za pismo, visoki SS predstavnik za Grčku, general Jurgen Strup, zaprijetio je da će strijeljati nadbiskupa, na što mu je vladika uputio svoj čuveni, hrabri i pomalo sarkastični odgovor: „Prema tradiciji Grčke Pravoslavne Crkve, naše biskupe ne strijeljaju, nego vješaju. Molim Vas da poštujete našu tradiciju“ (tako su činili Turci, op. Orth.).

Okupacijske vlasti su jednom od vladike tražile da sastavi listu građana koji će biti pogubljeni u odmazdu za ubojstvo jednog njemačkog vojnika. Nadbiskup im je predao listu svih biskupa Grčke Pravoslavne Crkve, sa svojim imenom na vrhu. Pogubljenja nisu izvršena.

Nakon što je deportacija Židova nastavljena, nadbiskup Damaskin je pozvao šefa atenske policije Angelosa Everta u svoj ured i rekao mu: „Razgovarao sam s Bogom i moja savjest mi govori što moramo uraditi. Crkva će izdavati lažne krsne listove svakom Židovu koji ih bude tražio, a ti ćeš izdavati lažne osobne iskaznice“.

Zahvaljujući hrabrom i odvažnom stavu vladike Damaskina, tisuće grčkih Židova je preživjelo Drugi svjetski rat.

Izvor: https://invia33.wordpress.com/

1 komentar:

  1. Zašto o ovome ne učimo u školi? Zašto jedno opće svjetsko znanje o 2. svj. ratu i Židovima sadrži isključivo popise logora i brojeve nastradalih, kao i popis POJEDINACA koji su spasili POJEDINE Židove, a niti ne spominje ovakve reakcije Crkava i naroda? Izdavanje lažnih krsnih listova u Grčkoj jednako je izmišljanju titule "počasnog arijevca" u NDH i okružnici koju je bl. Stepinac razaslao svim katoličkim svećenicima o potvrdama o "prekrštavanju" pravoslavaca u katolike u vrijeme deportiranja "hrvatskih srba" u Srbiju (iako je tvrdio da su krštenja u obje Crkve jednakovrijedna, napravio je to da spasi ljude, uz napomenu da kad rat završi svatko ode u Crkvu koju želi).
    Opće znanje ne govori niti o UZROCIMA zatvaranja i preseljenja Židova u Njemačkoj i Evropi, kao niti o UZROCIMA deportacije i "prekrštavanja" Srba u Hrvatskoj. Ovo "opće znanje" historije - nabrajanje događaja bez uzroka/smisla i bez reakcija kao da je napravljeno da bi bilo podloga za netrpeljivost među narodima i nove sukobe.
    Proširite čim više znanje o ovoj strani povijesti kako bismo promijenili budućnost. Zahvaljuem na priči!

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima