ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Nikako na zelenu granu




            Izašao je na portalu bitno.net članak koji prenosi demanti tzv. „Kijevske patrijaršije“, nepravoslavne raskolničke vjerske zajednice na teritoriju Ukrajine, a povodom pisma poglavara te vjerske zajednice, Filareta, sv. Arhijerejskom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve (komentar tog obraćanja smo donijeli).
            Na samom početku članka autor proglašava: „Ovih je dana najvažnije upravno tijelo Ruske pravoslavne Crkve, Sveti arhijerejski sabor, izdalo lažno priopćenje o navodnom pokajanju patrijarha Filareta Denisenka, predstojnika Ukrajinske pravoslavne Crkve Kijevskog patrijarhata, koja nije priznata od drugih pravoslavnih Crkava.“
            Mi smo već pisali o nekim prilično teškim riječima na račun pravoslavnih crkvenih poglavara, koje su iznesene na tom portalu. Sada se to opet nažalost nastavlja, jer, kako kaže članak, sabor svih biskupa najveće pravoslavne Crkve na svijetu donosi lažna priopćenja. Ako je laž u moralnom smislu svjesno izrečena neistina ili obmana s ciljem nanošenja štete drugome, tada se očito tvrdi da je većina pravoslavnog svjetskog episkopata u stanju izreći svjesnu i namjernu obmanu i time štetiti drugim ljudima. Što znači da Pravoslavnu Crkvu vode licemjeri, koji su eto, nakon zaziva Duha Svetoga, molitve i Euharistije, spremni obmanjivati javnost.
            Osim što se radi o lažljivcima, članak nam sugerira da se radi o prilično lošim lažljivcima, pošto lažu o stvari koja je javna i lako provjerljiva.
            Neću ulaziti sada u pitanja kanoničnosti i raskola u pravoslavlju, i zbog čega nema nikakve šanse da tzv. „Kijevska patrijaršija“ u ovakvom stanju i obliku ikada postane dio Pravoslavne Crkve; o tome smo pisali gomile materijala. No, prozivati najveću pravoslavnu Crkvu na svijetu za nekakva nepostojeća lažna priopćenja? Zašto? Zato što je javnost u Ukrajini interpretirala Filaretovo pismo kao pokajničko, pa se sada „Kijevska patrijaršija“ mora opravdavati svojim sljedbenicima?
            RPC nije „priopćila da je patrijarh Filaret službeno zatražio oprost od nje“, što je vidljivo iz službenog priopćenja: link
            Što je Filaret pisao, dostupno je i javno:

            O svemu se oglasio i mitropolit Ilarion, koji predsjeda komisiji za odnose s Filaretovom zajednicom:
„Povodom nepreciznih informacija nekih agencija da je Filaret tražio "pomilovanje", mitropolit Ilarion i nadbiskup irpenski Kliment, predsjednik Sinodalnog informativnog odjela UPC, održali su kraću konferenciju za tisak, na kojoj su naglasili da "pomilovanje" nije crkveni termin, da se u pismu bivšeg Filareta govori o "uspostavljanju euharistijskog jedinstva" i "oproštenju" zbog čega je Sabor RPC i odgovorio na njega. Nigdje se ne spominje zahtjev za autokefalijom (što se spominje u naknadnom priopćenju "Kijevskog patrijarhata"), i dijalog se može voditi samo bez preduvjeta, naglasio je mitropolit Ilarion. Svjesni smo da u "Kijevskom patrijarhatu" postoje ljudi različitog mišljenja i upravo se zato mora voditi dijalog. Samo pismo, napisano na običnom papiru, a ne na memorandumu u Moskvu su donijeli predstavnici Filaretovi na njegovu inicijativu. Nadbiskup Kliment je zamolio medije da profesionalno prate ovaj proces, imajući u vidu da u Ukrajini raskol traje već dugo i milijuni pravoslavnih stradaju zbog njega:"


Nema komentara:

Objavi komentar

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima