utorak, 15. kolovoza 2017.

Sv. mučenik Kodrat Lepavinski – svetac Prigorja i Podravine




            U cijelom nizu slabo poznatih svetinja Pravoslavne Crkve u sjevernoj Hrvatskoj, postoji i lik jednog lokalnog sveca iz 18.st., svetog mučenika Kodrata, igumana manastira Lepavine.
            O manastiru (pravoslavnom samostanu) Lepavini pisali smo na tri mjesta ( Ikona Bogorodice LepavinskePravoslavni samostani sjeverne HrvatskePravoslavno Prigorje ). Da se ukratko podsjetimo: on je jedan od četiri samostana Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, i to jedini danas aktivni. Od 16.st., kada je osnovan, bio je najvažnije duhovno središte pravoslavlja u ovom dijelu Hrvatske. Poznat je po čudotvornoj ikoni Bogorodice, pred kojom i danas iscjeljenje primaju ljudi svih naroda i vjera.
            Sv. Kodrat je bio iguman manastira, pravoslavnog samostana u Lepavini. Iguman, to je predstojnik, poglavar; odgovara katoličkom gvardijanu ili prioru. Ne znamo puno o njemu, osim da je živio u vrlo teško doba. Naime, 17. i 18.st. je bilo vrijeme agresivnih pokušaja da pravoslavni vjernici sjeverne Hrvatske prihvate uniju s Katoličkom Crkvom, te postanu grkokatolici. Samostan Lepavina je bio jedan od središta otpora tome.
            Godine 1710. imenovan je marčanskim grkokatoličkim biskupom Rafailo Marković. Naime, sjedište pravoslavnih biskupa se nalazilo od kraja 16.st. u samostanu Marči ( Samostan Marča ), koji su s vremenom nasilno preuzeli pobornici unije s Katoličkom Crkvom, te iz njega pokušavali nametnuti grkokatolištvo pravoslavnima. U sjećanju Pravoslavne Crkve dotični Marković je ostao zapamćen kao vrlo negativna ličnost, što zbog problematičnog osobnog života i pristupa vjernicima, što zbog fanatičnog nametanja unije pravoslavnima. U tim svojim nastojanjima pokušao je on preuzeti i samostan Lepavinu, i tako sasjeći pravoslavni otpor. Međutim, sv. Kodrat mu zapriječi ulaz u samostansku crkvu. Tom prilikom biva ubijen iz pušaka na samom pragu crkve, i postade mučenik za čistoću vjere pravoslavne. Dogodilo se to 13./24.11.1715.
            Iako sv. Kodrat nije nikada službeno kanoniziran, poštuje se kao lokalni svetac u samostanu Lepavini, gdje visi i njegova gore prikazana ikona.
            Sv. Kodrate, moli Boga za svoj narod Prigorja, Podravine, Bilogore i Moslavine!

3 komentara:

  1. Zaista, on je pravi ispovjednik i mučenik. Zaštitnik istinskih pravoslavaca. Mi ćemo ga kanonizirati. Doxa si o Theos!

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne nego da vas pouči. Mogao je tom biskupu poljubiti ruku, kao što bi to danas vaši učinili, i sve bi bilo u redu.

    iPCuH

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima