srijeda, 1. veljače 2017.

Predkorizmene nedjelje




Prošle nedjelje smo u crkvi na Liturgiji imali prilike čuti evanđelje o Zakeju cariniku. Ta nedjelja, nedjelja o Zakeju, jest prva od nedjelja koje nas uvode u Veliki post – pravoslavnu korizmu. O značenju tih nedjelja smo već donijeli izvatke iz knjige o. Aleksandra Šmemana, pa i sada podsjećamo na njih:






Broj komentara: 27:

  1. A Sergije Starogorodski nije raskolnik? Metaksakis nije raskolnik? Od ovih svi vi ekumenisti i papoljupci imate „apostolsko“ prijemstvo. Slijed apostolskog prijemsva istinske Pravoslavne Crkve zaobilazi ove shizmatojeretike i njihove nastavljače. U Crkvi nikakvog značenja nema je li tko u većini te ima li svjetovnu moć nego jedino ako je u istini. Da bi bacali prašinu u oči, tj. da bi kompromitirali i onemogućili svaki otpor vašim prounijatskim stremljenjima, vjerojatno ste sami zajedno s Vatikanom stvorili ove dvije šarlatanske „HPC“ i tzv. CPC itd., te ih stavili u isti koš s nekim ozbiljnijim grupacijama koje pružaju otpor ekumenizmu pa i sa samom jedinom Crkvom Hristovom, od čega ne može biti veće hule.

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije mi nikako jasna ta potreba da se baš na svakoj temi, nevezanoj uz ovakva pitanja, trola, i opet i ponovno pokreću jedna te ista pitanja, o kojima smo već opširno pisali prije. Otkud tolika želja pakostiti Pravoslavnoj Crkvi u Hrvatskoj, koja se ionako nalazi u teškoj situaciji?
      Koje "grupacije"? Koje "istinske" Crkve? Pokupili ste potpuno protestantski vid crkvenosti, lažno se predstavljate kao pravoslavni, i blamirate pravoslavlje u Hrvatskoj, predstavljajući ga kao skup posvađanih frakcija.
      O "papoljupcima, ekumenistima, i prounijatima" kod nas može govoriti samo ili vrlo neinformirana, ili vrlo zlonamjerna osoba.
      U Hrvatskoj djeluje pet kanonskih pravoslavnih biskupija/eparhija. Sve izvan toga, nije pravoslavno. Kanoni su jasni.

      Izbriši
  2. Valjda ti se može odgovorit kad ti postavljaš sovjetski inkvizicijski sajt "Antiraskol" koji smišljeno u isti koš stavlja jedinu Crkvu s kojekakvim đavolskim sektama.
    Da, kanoni su jasni. Prema njima, ni jedna od tih pet eparhija nije kanonska.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zaboravio sam se potpisat.
    Zilot

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam već davno ustvrdio da je lakše vratiti na pravi put kriminalce, bludnike i poročne ljude, nego vas koji ste duhovno zabludjeli. To je skoro pa neizlječivo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tesko je kad se dvojica nepogresivih raspravljaju....tko je nepogresiviji...

    Marko M.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije to stvar nepogrešivosti, nego toga da se jedna skupina ljudi lažno predstavlja Crkvom, napada Crkvu, i to još ovdje na ovakvom sajtu, koji ni nema pretenzije baviti se takvim raspravama.

      Izbriši
    2. Evo npr. samo što se tiče ruske situacije: Mitropolit Josif Petrogradski, arhiep. Serafim Ugljički, arhiep. Pahomij Černjigovski, episkopi Jerotej, Viktor, Damaskin i dr. osnivači Ruske katakombne Crkve te klir i narod koji su bili zakonita Ruska Crkva, koja je anatemisala komunističku vlast i zabranila suradnju s njom, nisu, naravno, priznavali blagodatnost i zabranjivali su općenje sa sergijanskom sovjetskom crkvom koja je zajedno s vlastima hvatala ruske katakombnike te ih prezirno nazivala pravedno kažnjenim kontrarevolucionarima. Današnja Moskovska patrijaršija je nasljednica ove sovjetske crkve. Pa na čijoj su strani onda kanoni? Mi znamo da nisu na strani oficijelne crkve, istražujemo i priklanjamo se onima koji vuku autentični slijed i naravno, autentično ispovjedništvo. Tamo je i Božja blagodat.

      Zilot

      Izbriši
  6. 1.) RPC nije upala u osuđenu herezu, ni biskupi, ni narod (u pravoslavlju saborska osuda biskupa nije automatski i osuda dotične Crkve, jer u PC biskupi nisu sami za sebe Crkva).
    2.) RPC nikada nije raskinula s ostatkom pravoslavlja kanonsko i sakramentalno zajedništvo.
    3.) Ostatak Pravoslavne Crkve nije nikada istupio protiv RPC.
    4.) RPC se našla u neredovitom stanju. Do 1929. je njena izvanjska struktura bila skoro uništena. Prije smrti, patrijarh sv. Tihon, posljednji poglavar te Crkve, ovlastio je biskupe RPC da smiju ustanovljavati privremene crkvene organizacije, za slučaj da patrijaršija prestane funkcionirati. U tom kaosu, pojedini biskupi su se snalazili kako su znali i umjeli. Jesu li neki otišli predaleko u suradnji sa komunistima? Jesu li neki stvarno iznevjerili Crkvu? O tome ni sami Rusi danas nisu načisto, a svatko bi si trebao postaviti pitanje, kako bih ja sam postupio u to vrijeme. Lako je sada iz naše udobnosti glumiti deliju, i popovati kao je trebalo ovo ili ono. U svakom slučaju, radilo se o propustima pojedinaca, u jednom privremenom kaotičnom razdoblju, koje je sada prestalo, i RPC ponovno staje na svoje noge. Kanonski, nikada nije bila osuđena, a to je osnovni uvjet da prestane biti valjana.
    5.) Nigdje u kanonima nije predviđeno da pojedine skupine vjernika po svom nahođenju stvaraju nove crkvene organizacije-to je protestantski model.
    6.) Sve te katakombne "ozbiljnije grupacije", koliko vidim, masovno rade na daljem cijepanju pravoslavlja. Prvi su došli pjevati "parastose" na kenotaf "HPC" na Miroševcu, prvi su "kanonizirali" "mučenika" Germogena, a i danas jedna frakcija tzv. "HPC" ima potporu neke zilotske sekte iz Grčke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://www.svedokverni.org/da-li-su-molitve-sa-jereticima-ekumenizam/

      Izbriši
  7. Sergije i sergijanci su žrtvovali suštinu Crkve da bi sačuvali bezblagodatnu organizaciju. Katakombnici su žrtvovali izvanjsku organizaciju da bi sačuvali suštinu Crkve. Zato su postradali, ali su postali Sveti mučenici. Ja biram ove druge.

    MP nije prekidala općenje s ostatkom "Pravoslavlja" niti je ono istupilo protiv nje zato što je i ono istih godina postalo "progresivno", novokalendarsko-ekumenističko.
    Svi oni, uključujući i MP, kanonski su osuđeni od istinite Pravoslavne Crkve.

    Nikakav protestantski model. Oni nisu osnivali nekakvu novu crkvu, nego su, za razliku od obnovljenaca svih boja, ostali Jedna Sveta Saborna (Katholičanska) Crkva.

    Dobro je poznato da je KGB ubacivao špijune - lažne katakombnike da bi na taj način tajne općine bile otkrivane i uništavane. Kao i da bi izazivao raskole računajući da će manje utvrđeni u vjeri biti zavedeni te da će tako prava Crkva vremenom biti eliminirana. Slično je bilo provođeno u Grčkoj od strane raskolničke novokalendarske crkve i države. Mi danas dobro znamo gdje je neporočna nevjesta Hristova - kanonska Crkva a gdje su različiti raskoli.

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
  8. Vidi, lijepo si dobio sve argumente. Na njih jedino odgovaraš ponavljanjem istih fraza: "zabludjeli su, otpali, izdali, mi smo prava Crkva." Ok, ti si tako za sebe odlučio, odbacio si Pravoslavnu Crkvu, i odlučio pripadati sekti. Prema tome, nema smisla da se više prepucavaš ovdje. Stav ovog bloga znaš, i to je to.

    OdgovoriIzbriši
  9. netreba tu nikakav sabor,a i kakav bi to sabor bio kad su sve oficijelne crkve u jeres,da bi osudio episkopa tj.pomenutu crkvu.tog momenta kad pomenuti zgrese i pdnu u jeres,od njih odstupa Duh Sveti,tj.Blagodat Bozija.to je isuvise licemerno i hula na Duha Svetoga,da Gospod ceka na ljude da li ce biti nekakav sabor,da bi osudio nekoga pa da onda odstupi Blagodat Bozija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo što pričaš je čisti protestantizam, nema veze s pravoslavljem.

      Izbriši
  10. koji protestantizam,o cemu ti govoris,sve oficijelne crkve su u jeresi ekumenizma,i dobar deo u novom kalendaru papskom,na koji .znamo da su bacene ANATEME.i u vasim tajnama nema Blagodati Duha Svetoga jer ste u jeresi i opstenju sajereticima i raznim sektama satanskim.pokajte se i istupite iz tog satanskog saveza,vratite se u istinsku pravoslavnu Crkvu Hristovu.vi glumite pravoslavlje i zamajavate neuk i neobavesten narod.vi ste lazni pastiri,a zna se sta takve ceka,vecna tama i skrgut zuba!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajde prvo popij tabletu za smirenje. Ne znam zbog čega vi ziloti ispoljavate takvu agresivnost, nešto čudno ta vaša "blagodat" djeluje na vas.
      Kao drugo, nemoj lagati. Pravoslavna Crkva nije u liturgijskom jedinstvu ni s jednom nepravoslavnom zajednicom, a "jeres ekumenizma" uopće ne znate ni definirati. http://www.svedokverni.org/da-li-su-molitve-sa-jereticima-ekumenizam/

      Izbriši
  11. Izgleda da autora najviše peče kad mu se kaže da su novokalendarci bezblagodatni shizmatojeretici. Tamo gdje je njegov "mitropolit" dobio doktorat. Biće da su smislili da uvedu novi kalendar u Srbsku crkvu preko Hrvatske. To je najbezbolnije. U tom je valjda cilju nedavno i ubacio laž da se tobože promijenila ravnodnevnica. Nisam tada komentirao jer sam bio odlučio da se više ne petljam u to njihovo "misionarstvo" ali me poslije povukao Abdul Mesih sa njegovom obranom nestorijanstva i drugim glupostima koje je pisao (da treba priznavati krštenja rimokatolika). Ravnodnevnica se ne mijenja, brajko moj, ona je ista danas kao i u vrijeme 1. Vaseljenskog sabora. Da je tada bila 21. marta (po julijanskom kalendaru) kao što vi lažno tvrdite, Sveti oci ne bi granice hristjanske Pashe postavili između 22. marta i 25. aprila. Tada bih ja prvi počeo slijediti ne samo nepokretne blagdane nego i pashaliju po papi koji je prije 500 godina izmislio ovu laž da bi razbio pravoslavlje a koju je danas prihvatila vaša posvjetovnjačena ekumenistička anticrkva novog svjetskog poretka.

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Doktorati nemaju veze s blagodaću, ne postoji "blagodatni" fakultet koji bi osiguravao valjanost istoga, to je čisto akademska titula, koja se dobije za vlastiti rad, možeš ju dobiti i na ateističkom fakultetu, znanost je znanost.
      Što se ravnodnevnice tiče, nitko nije ni pisao da se promijenila. Piše da julijanski kalendar, budući da se zasniva na drugačijem principu računanja vremena, koji sam po sebi nije pogrešan nego naprosto drugačiji, odstupa, zahvaljujući toj drugačijosti, od pojava koje se vide na zemlji, i zbog toga julijanska kalendarska ravnodnevnica naprosto više nije podudarna sa stvarnom ravnodnevnicom, koja se događa u prirodi. Zato i pravoslavni koji se drže julijanskog kalendara, znaju slaviti uskrs i po mjesec dana zakašnjenja.
      Inače, ja uopće i nisam donio vrijednosni sud o kalendaru, opisao sam stanje stvari. Dakle, to su činjenice, a ti vjeruj kako su se Crkva, društvo i svemir urotili protiv vas zilota.

      Izbriši
  12. Rekao si: “datum Uskrsa ovisi o proljetnoj ravnodnevnici – julijanska kalendarska ravnodnevnica nije više padala u isti dan sa stvarnom, astronomskom ravnodnevnicom. Već 325. godine, prvi sveopći crkveni sabor u Niceji mora izbaciti tri suvišna dana iz kalendara”.
    To je izmišljotina iz papske kuhinje XVI.st. Ravnodnevnica je u doba 1. Vas. Sabora bila 7.-8. marta kao i danas. Kad se mladi mjesec javlja prije ravnodnevnice, onda je zimski. Kad se javlja poslije nje, onda je proljetni tj. tada počinje mjesečeva godina i judejski mjesec nisan. 14. nisana prema Mojsijevom zakonu je puni mjesec,"14. dan" kada Judeji slave Pashu.(Izl. 12,2,6; Lev.zak. 23,5). Dakle 21. marta je najranije moguće javljanje proljetnog punog mjeseca tj. proslavljanja judejske Pashe. Iz toga slijedi da ako je taj dan subota, slijedećeg dana u nedjelju 22. marta bit će najniža moguća granica proslavljanja hristjanske Pashe. Papa je izmislio da ravnodnevnica zaostaje i da je ravnodnevnica u vrijeme 1. Vas. Sabora bila 21. marta. Za taj svoj projekt je angažirao amatersku ekipu marginalnih znastvenika jer su ga vrhunski matematičari i astronomi tog vremena odbili nazivajući čitav projekt – besmislicom. O tome vidi: Ljudmila Perepelkina, „Gregorijanska reforma kalendara kao sredstvo papske ekspanzije“,Sveti knez Lazar, Prizren, 1996, br. 2-3, str. 103-111.
    Nego što to vi unijati imate protiv nas zilota – revnitelja pravoslavnog blagočešća?

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, nacrtat ću ti. Po astronomskim opažanjima, ne po filozofiji, julijanski kalendar se ne poklapa više sa stvarnim dešavanjima u prirodi. Ti npr. slijediš julijanski kalendar. Dođe ravnodnevnica, julijanska. I ti misliš da dan i noć jednako traju. Ali krivo misliš, jer se taj prirodni događaj zbio prije dva tjedna. Ako u međuvremenu prođe pun mjesec, potrebno je čekati drugi, i ti ne slaviš Uskrs odmah nakon ravnodnevnice i prvog uštapa, kako određuju kanoni, već mjesec dana nakon tih realnih događaja.
      Tko ima što protiv vas? Ovaj blog vas nije ni spominjao, dok nisi došao napadati.

      Izbriši
  13. Kada je lani bila proljetna ravnodnevnica? Kada će biti ove godine? Bit će 8. marta po julijanskom kalendaru iliti 21. marta po papskom. Ako ti nije jasno, idi u zvjezdarnicu pa pitaj. Tamo nisu okovani papskim lažnim dogmatima.
    Dokazao sam ti kako su oci odredili kad može biti hristjanska Pasha na temelju astronomskih opažanja, računajući na proljetnu ravnodnevnicu koja je i tada bila 8. marta a ne 21. marta, kako si ti sebi zajedno s papistima utuvio u glavu, te na prvi proljetni puni mjesec za koji se vezuje judejska Pasha.
    Biti zilot znači biti pravoslavac. A ti se lažno predstavljaš jer si unijat.

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, bit će takva ravnodnevnica, prirodna, ali julijanski kalendar i stara pashalija se ne drže te prirodne ravnodnvnice, kao što se uopće ne drže realnih prirodnih pojava, nego crkvene, kalendarske, izmišljene, nepostojeće. Pashalne tablice, tzv. neishodimaja pashalija drži ravnodnevnicu fiksnom na julijanskom 21.03. Još k tome, i mjesečeve mijene, koju su također crkvene, kalendarske, a ne realne, i kasne 5 dana čini mi se. Kontaš? Naravno da julijanski kalendar nije pogrešan, jer, kako sam napisao u onom članku, zasniva se na drugačijem principu, ali taj princip, koliko god blistav bio, usklađen sa kozmičkim kretanjima, NASA ga koristi itd., nije u skladu sa realnim astronomskim pojavama na zemlji, a upravo na njima Niceja 325. bazira računanje Uskrsa. Ne na pashalnim tablicama koje su nastale koje stoljeće poslije. Uostalom, vidiš da se sve Crkve drže stare pashalije, dok se ne nađe neko zadovoljavajuće rješenje - ako se nađe, može Crkva za 24000 godina, ako bude postojao ovaj svijet, slaviti Božić u lipnju, a Uskrs ujesen. Jer se kretanje pashalnih tablica pomiče u tom smjeru.
      Ja sam prije svega kršćanin, bez frakcionaških pridjeva, pravoslavni, i nisam u zajedništvu sa Rimom. Dok ti nisi ništa, niti unijat, niti pravoslavac. Imaš neku svoju vlastitu vjeru.

      Izbriši
  14. Tko kaže da je prema pashalnim tablicama ravnodnevnica 21. III. po julijanskom kalendaru? Cijelo vrijeme hoću ukazat na to da je to papska konstrukcija. Proljetna ravnodnevnica je uvijek 8. III. po julijanskom kalendaru i prema tome je prorok Mojsije po direktnoj zapovijedi od Boga starim Israiljcima odredio svetkovanje Pashe. Vodeći računa o tome, Sveti su Oci u Duhom Svetome odredili vrijeme svetkovanja hristjanske Pashe, dakle jednog od 35 mogućih datuma između 22. III. i 25. IV. po julijanskom kalendaru. Tko se tome protivi ne samo da nije hristjanin nego je direktni borac protiv Boga!

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je opće poznata činjenica, čini se da baš nisi proučavao pravoslavnu praksu po ovom pitanju. Kakva papska konstrukcija, sve pravoslavne patrijaršije znaju za to, i potvrđuju to, imaš masu dokumenata. U lipnju 1977. je jedan kongres stručnjaka raspravljao o tome, i donio baš takve zaključke. Međutim, ti si zauzeo stav da se cijeli svijet urotio protiv tebe, tako da ne vidim smisla daljnjoj raspravi.

      Izbriši
  15. U prošlom komentaru (10. II. u 21.02) kao i u postu o julijanskom kalendaru od 28. XI. 2016., rekao si da se stara pashalija oslanja na ravnodnevnicu na 21. III. po julijanskom kalendaru.
    A da je ta zbrka rezultat papske konstrukcije, govori slijedeći odlomak iz jednog članka jednog našeg (zilotskog) bogoslova:

    "Budući da početak mjesečeve godine biva unutar granica 7. marta i 4. aprila, četrnaestodnevni proljetni puni mjesec, kada se svetkuje zakonska Pasha, o kojoj ovisi i pravoslavna hristjanska Pasha varira između 21. marta i 18. aprila. Iz ovog je očito da 21. marta nije datum proljetne ravnodnevnice, kao što se najgrđe piše, nego najniža granica „Četrnaestog dana“.
    Upravo na temelju iskrivljenja ove činjenice izvršena je najveća prevara i velika višestoljetna laž od strane Pape rimskog, tj. da se 21. marta proglašava proljetnom ravnodnevnicom umjesto proljetnim punim mjesecom ili prema Svetom Pismu „Četrnaestim danom“.
    Ova laž i prevara imali su za posljedicu „pronalazak“ „grešaka“ julijanskog kalendara, da je tobože izgubio neke sekunde koje su se nakupile na 13 dana, da je za toliko ravnodnevnica u zaostatku pa je potrebno da se julijanski kalendar ispravi da bi prevladao novi gregorjanski Pape rimskog!".

    Zaista, dalja rasprava više nema smisla.

    Pravoslavni zilot

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krivo piše u tom članku. Čak i masa starokalendarskih teologa ne ustraje u takvoj argumentaciji, i prihvaća ovo što sam gore izložio, jer je jednostavno neodrživa, pred znanošću, pravoslavnom i svjetovnom. Ovo već spada u teorije urote.

      Izbriši
  16. Zašto si rekao da je općepoznata činjenica da je, kao što sam obrazlagao, ravnodnevnica uvijek bila 8. III. po julijanskom kalendaru, da to priznaju sve patrijaršije, da je 1977. donešen baš takav zaključak, a sada sam sebe negiraš?
    Problem je u tome zašto se ne drže onoga što im je jasno nego i dalje slijede pravedno anatemisani totalno necrkveni i neznanstveni papski kalendar. Čak se ne usude ni raspravljati o tome. Evo, ta tema je skinuta s dnevnog reda na Kritskom saboru.

    Zilot

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima