ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Pravoslavlje i evolucija


Pitanje stvaranja svijeta, evolucijom ili prema biblijskom opisu, je dio vjerskog odrastanja svakog kršćanina: katoličkog, pravoslavnog ili protestanta. Svi smo mi, od školskih klupa, postavljali pitanje: tko je u pravu, udžbenik iz biologije, ili Biblija? U suvremeno doba, na Zapadu, evolucija je postala općeprihvaćena stvar, i većina ljudi koji će se kritički nastrojiti prema njoj, bit će smatrani kao neozbiljni. Čak i u vjerskim zajednicama prevladava mišljenje da je Bog stvorio svijet uz pomoć evolucije.
Zato pred vas stavljamo jedan polemički tekst ruskog teologa i misionara Georgija Maksimova, gdje se on ne bavi toliko samom evolucijom (premda dotiče i to pitanje), već tzv. teističkom evolucijom - učenjem da je evolucija bila proces kontroliran od Boga, po kojemu je On stvorio svijet.
Jesu li šest dana stvaranja slika ili opis događaja? Jesu li u hebrejskom izvorniku "dani stvaranja" uistinu dulja vremenska razdoblja? Je li bilo smrti prije Adamova grijeha? Jesu li crkveni Oci doista robovali primitivnoj slici svijeta svog vremena?

4 komentara:

  1. Izvrstan tekst. Hvala!

    Nego, kad ce kava... :)
    Baš bi me razveselila.

    Bar

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. I meni tako više odgovara, kad prođu praznici...

      Bar

      Izbriši
  3. Jako dobar primjer katolicke duhovnosti srednjeg vijeka,16.stoljece...Veoma eklatantan primjer sa autenticnim izvjescem iz katolickuh izvora...treba uguglati"SESTRA MAGDALENA OD SVETOG KRIŽA"
    Marko M.

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima