srijeda, 21. rujna 2016.

Svjedočanstvo bivšeg neopoganina

Donosimo novi nastavak dokumentarnog serijala "Moj put k Bogu", priređenog na hrvatskome jeziku, o ljudima koji su svoj duhovni mir pronašli u pravoslavlju. Danas svjedoči Ivan Liskov, bivši neopoganin.


Broj komentara: 29:

  1. Zaista je smiješno propovijed svetih apostola i njihova djela uspoređivati sa sudjelovanjem oficijelnih pravoslavnih crkava u Svjetskom savezu crkava kao što piše u svom propagandnom odgovoru od 20.rujna u 9.27h urednik bloga. Apostoli su propovijedali i dali život za Hrista i na taj način evangelizirali narode, a ovi njihovi lažni nasljednici i lažni proroci u SSC, gori od Jude (jer Juda, kad je shvatio svoj grijeh, malo je falilo da se i pokaje, pa je bacio 30 srebrnjaka i otišao te se objesio), ovi ne samo što su prodali Hrista nego se na račun te svoje izdaje i dalje bogate potpuno se uklopivši u antihristovski program stvaranja jedne svjetske anticrkve a potom i svjetske religije.
    Naša IPC nema protestantski nego pravoslavni svetootaški borbeni pristup, stran duhu lažnog smirenja koji danas obilno propagiraju ekumenisti i agenti Vatikana u cilju pacifiziranja i uspavljivanja duha pravoslavnih i onemogučavanja svakog otpora ostvarivanju njihove hegemonije nad ljudskim dušama.
    Rekli smo: U Rusiji je nakon sergijanskog raskola 1927. Crkva Hristova nastavila svoj zemaljski hod s katakombnicima pod vodstvom sv. patrijarha Tihona mučenika. U Grčkoj je nakon novokalendarskog raskola 1924. Crkva ostala sa starokalendarskim ispovjednicima i episkopima koji nisu prihvatili ekumenističku reformu. Od ovih naša IPC danas ima svoje apostolsko prijemstvo i omologiju vjere. Kako dakle urednik, koji je takav demagog da mu nije ravan ni (S)atanasije Jeftić, stalno ponavlja da smo mi poput neke protestantske sekte samovoljno napravili nekakvu crkvu? Povijest točno bilježi događaje i točno se kanonski može dokazati tko je otpao od Crkve a tko je ostao. A kod onih koji su otpali, a to je oficijelno - ekumenističko "pravoslavlje", sv. tajne nisu validne tj. nepostojeće su, a njihova prazna forma je nespasavajuća.

    Zilot.

    OdgovoriIzbriši
  2. Na sajtu Borba za veru, preporučujem najnoviji članak:
    Претече и слуге антихристове на скупу у Асизију (фото-видео).

    Zilot

    OdgovoriIzbriši
  3. Gledao...jako razočaravajuće i zalosno...osobito gesta mitropolita zagrebačkog...mnogi su se sablaznili...
    Aabdul Mesih el Kubrisi

    OdgovoriIzbriši
  4. Bratije...ne znam koliko ljudi prati ovaj blog ili slične blogove...naša Crkva prolazi kroz iskušenje,autore,pozovi ljude na post,molitvu,metanije...predloži nešto i drugim blogerima...danas sam bio u jednom manastiru,monasi su sablažnaeni a mirjani još više...
    Abdul Mesih el Kubrisi el Miskini el Fukari

    OdgovoriIzbriši
  5. Što reći?

    https://m.youtube.com/watch?v=KO0lY1jOqRw

    No, lako se meni zezati... Premda, ne bih se čudio da je bilo i obrnuto, da je on poljubio ruku vladiki... Da vam budem iskren, katolik sam, ali papi Franji ne bih ljubio ruku. I da dođe u Hr, ne bih išao na sv. Misu koju bi on slavio. Njega hvale liberali i modernisti i oni koji oduvijek mrze Crkvu i rugaju se s Bogom, a tko se drži predane vjere osjeća muku kad čuje što govori... Ne znam pratite li, ali toliko je toga nadrobio, da nam preostaje samo ovo: "S nekim nas papama Gospodin blagoslivlje, neke tolerira, a s nekima nas kažnjava!" On je ovaj zadnji slučaj. Kakvi mi, takav i on, svi skupa - jad i bijeda. Grešnici.

    Bar

    OdgovoriIzbriši
  6. @zilot: današnji episkopi su nasljednici tih istih apostola. Iako možda neki od njih i griješe, nemaš ih pravo odbacivati. Sjeti se Starog zavjeta, kako David nije htio dizati ruku na Šaula. Iako ga je ovaj progonio, iako je bio opsjednut i grešan, David nije htio dizati ruku na pomazanika Božjega. Episkopi, kakvi god da su, pomazanici su Božji, nasljednici apostola, i treba prema njima imati dužno poštovanje, naravno, isključujući pogrešne stvari. I da, koliko god to vama smetalo, između sudjelovanja apostola na židovskim nekršćanskim bogoslužjima i poganskim zborovima, i današnjeg sudjelovanja episkopa na ekumenskim susretima nema razloga. To su primijetili i sami katolici - sjećam se jednog katoličkog redovnika i profesora iz Hrvatske, koji je govorio kako su na tim susretima pravoslavni nemogući, kako su jedini izuzetak, jer smatraju svoju vjeru jedinom istinitom, a svoje sudjelovanje kao svjedočenje pravoslavlja. Vaša tzv. IPC nije pravoslavna Crkva, već jedna od brojnih sekti, zapadnog tipa, za koje sam ti objasnio kako nastaju.
    1927. ruska Crkva nije mogla nastaviti svoj hod pod vodstvom sv. Tihona, pošto je ovaj bio mrtav već godinama. Patrijarh Sergije je tada djelovao kako je djelovao, pokušavao je spasiti što se spasiti dalo, a to je i manje bitno - ne zaboravi da se pravoslavlje ne sastoji od osobe episkopa/patrijarha. A što se Grčke i kalendara tiče, mislim da ti je Franjo odgovorio na prošlom ili pretprošlom postu. Ja ću samo dodati da je julijanski kalendar i cijelo to kalendarsko pitanje veoma kompleksno.

    @bar, abdul, što se Franje i ljubljenja ruke tiče, ni ja osobno to ne podržavam, no ne smatram da je time izdano pravoslavlje. Reče netko da papa može biti zahvalan Bogu, što mu je naš mitropolit poljubio ruku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niti imaš pojma što je Pravoslavlje (pa prema tome niti gdje je IPC) niti si išta dokazao.

      Zilot

      Izbriši
    2. Nadam se da smo sada završili ovu priču.

      Izbriši
  7. Brate autore...
    Ni ja ne govorim o izdaji pravoslavalja,u slučaju mitropolitovog ljubljenja ruke papi...ne želim otvarati temu sudjelovanja u molitvi sa neznabošcima!
    Ali,ako je nešto loše,pogrešno iščašeno,sablažnjivo,onda to tako treba i nazvati i ne zavijati u celofan pa da to uradi bilo tko...niti je papa očekivao da vladika to uradi niti je vladika bio na to prisiljen niti to ikakva kurtoazija od vladike zahtijeva...niti se papa zahvaljuje Bogu niti treba biti zahvalan Bogu zbog vladikinog ljubljenja ruke...ostavi takve izjave,znaš i sam da nije tako...zar ne?
    Vladika Porfirije je učinio veliku grešku i bez ikakve potrebe sablaznio čeda pravoslavne Crkve i to je to,bez uljepšavanja...sada se trebamo moliti da šteta bude čim manja

    Abdul Mesih el Kubrisi

    OdgovoriIzbriši
  8. Mogu razumjeti da ti ipak kao autor bloga nekome odgovaraš za tekstove i da moraš vagati svoje riječi,ali,reći da bi papa trebao biti zahvalan...eh,brate dragi...

    Abdul Mesih

    OdgovoriIzbriši
  9. Pa čuj, i papa je svojedobno poljubio ruku carigradskom patrijarhu. To je tako danas. No, što bih ja trebao sada? Udariti paljbu po mitropolitu? Čovjek je upoznat sa svime, nije to učinio iz nekih loših razloga, nalazi se u veoma teškoj eparhiji u veoma složenom vremenu, i to je to. Ako bude htio, očitovat će se on sam o tome. Ako baš toliko inzistirate, evo vam mitropolije u Zagrebu, pa pišite.

    OdgovoriIzbriši
  10. Radi ozbiljnosti ovog bloga, tj. misije smatram da bi trebalo reći neuvijeno, da je mitropolit grdno pogriješio.

    Nisam za ishitrenost, niti za prenaglašavanje manjih grešaka, cjepidlačenja, odlaske u krajnosti, ali ovdje jednostavno treba reći da to tako ne ide.

    Sablaznila su se čeda Pravoslavne Crkve. A kako ovo da shvate oni kojima vršite misiju?..koji se pripremaju primiti sveto Pravoslavlje?

    Bitno je sada jasno osuditi ovaj postupak, bez opravdavanja iako je vladika u pitanju. Ma baš zato jer je vladika, ne treba zamotati.

    Kažem..postupak. Ne vladiku kao čovjeka. Nisam dosad, koliko sam ispratio mitropolita, našao nikakvu zamjerku. Dosad.

    Vanja X.



    OdgovoriIzbriši
  11. @Franjo Ćumurdzija

    Tek sam danas pročitao tvoj komentar o "anonimnom zilotu"
    Ja,kako vidiš iz komentara,nisam zilot i ne slažem se sa njegovom eklisiologijom i pripadam službenoj Crkvi,ali osobno poznam zilota i vidim da si se ružno izrazio a promašio si 100%
    Čovjek nije pročitao nekakvu knjigu nego je već vise od 25g.ostavio sve iza sebe,karijeru,domovinu,obitelj, sve,i krenuo praktično tražiti istinu...izložio se nevoljama još 90ih kad je biti Hrvat Pravoslavac bilo isto što i kršćanin u Rijadu,eto toliko o njemu o kojem ti tako smjelo sudiš...ne znam te pa neću prosudjivati koliko si ti postradao za pravoslavlje i jesi li uopće pravoslavan...
    Dakle,ni ja se ne slažem teološki s njim ali poštujem podvig

    I drugo...u pravoslavnoj Crkvi vjernici nisu ovce koje poslušno bleje a episkopi nisu nedodirljivi gurui koje se ne smije komentirati,mi smo slovesno stado slovesnih pastira
    ...
    A eto,ti ne dopuštaš komentare,pa evo brat autor ovoga bloga dopušta,trpi nas sve,čak i neke tamo zilote,i još je živ i bori se...i zato brate urednice,iako se nekada slažem s tobom a nekada ne,HVALA TI na trudu i na mogućnosti diskusije

    Abdul Mesih el Kubrisi

    OdgovoriIzbriši
  12. U cijeloj priči mi nije jasna želja da se, makar i nesvjesno, opstruira ovaj projekt. Živimo u podneblju gdje se vjera, ne samo vezuje uz naciju, već gdje, budimo iskreni, masa pravoslavnih Srba kao skoro jedinih pravoslavaca ovdje, uopće i ne priznaje postojanje Hrvata kao naroda, hrvatskog kao posebnog jezika, i hrvatstvo osjeća kao pokušaj zatiranja srpstva. S druge strane, imamo brojne lažne pravoslavne organizacije. Pritisak sekularizma, sekti, itd, čini svoje. Katolička Crkva kao premoćna u ovom društvu asimilira i guta sve pred sobom. Politički, vrijeme je tegobno, neprijateljstva rastu. I pojavi se u svemu tome, po prvi puta neki projekt kanonske, srpske Crkve, na hrvatskome jeziku, što je povijesni presedan, s mogućim dalekosežnim vjerskim, nacionalnim i političkim posljedicama. Projekt koji pokušava da SPC ovdje bude maksimalno otvorena, funkcionalna kao suvremena vjerska zajednica u Hrvatskoj. Projekt koji je zamišljen da predstavi Pravoslavnu Crkvu kao vjeru, na način prilagođen i običnom čovjeku, koji je ne poznaje i nema teološkog obrazovanja, koji ne barata ni minimumom znanja o PC, da mu se pokaže PC kao duhovna riznica, put prema Bogu i spasenju, i da mu se razbiju predrasude kako je PC četnička antihrvatska organizacija. Doprinos je to i miru na ovim prostorima.
    I nakon svega toga, vi ne nađete ništa svrsishodnije od rasprava o zilotizmu, ljubljenju ruke papi itd. Teme koje uopće ovaj blog nema namjeru obrađivati, i koje uopće nisu za nekoga tko prvi puta pristupa pravoslavlju, a budimo realni, govornici hrvatskog jezika u 99,9% slučajeva, nemaju pojma o ničemu vezanom uz pravoslavlje. Sad ću ja nekome tumačiti starokalendarce i kanonske implikacije ljubljenja ruke papi, a on, npr, uopće ne zna da je PC jedinstvena, i misli da čovjek pristupom u nju mijenja nacionalnost. To nisu teme za ovaj blog. Imate toliko pravoslavnih fejsova i foruma, pouke, verujem, prijatelj božji, blogova, ovog, onog, pa komentirajte to sa kompetentnim izgrađenim pravoslavcima koliko hoćete. A ne ovo malo sirotinje na hrvatskom jeziku opterećivati time.
    Što sad prosječni katolik misli o ovome? Većina njih ne bi ni saznala ni za starokalendarski raskol, niti je on uopće aktualan za njih, niti im to u životu što predstavlja, da vi niste to potegnuli. Za ovo ljubljenje ruke papi nitko ne bi ni saznao da netko nije ciljano to krenuo širiti, i to među pravoslavnima, 99 % katolika uopće nije čulo za to, a i da je, to uopće nije aktualno za njih.

    OdgovoriIzbriši
  13. Čitajte evanđelja. Ni Isus Krist nije raspravljao s nepismenim ribarima o finesama Mojsijeva Zakona, nego je te teme ostavljao za školovane jeruzalemske pismoznance. Čemu ljude, koji tek pristupaju pravoslavlju, klati s nečime što ne mogu razumijeti, jer im je um još uvijek u katolicizmu, protestantizmu, sekularizmu?
    Koliko ste izreklamirali ovaj projekt po internetu? Gledam s vremena na vrijeme na googlu, nije baš citiran. Zašto se niste uključili na fejs mitropolije, kada su nas napadali zbog latiničnog pisma, hrvatskog i slovenskog jezika? Te stvari bi bile puno korisnije od ovog ispraznog prepucavanja.
    Koga briga za grčke starokalendarce? To je bio lokalni raskol u grčkoj Crkvi, koji pretpostavlja grčki ambijent, kulturu, crkvenost, i njihove partikularne probleme, čemu opterećivati hrvatske inoslavce s time? Ako baš netko pita, objasnit ćemo mu, ali krenuti napadati Crkvu, mislim, ako ne vjeruješ da je kanonska SPC blagodatna, zašto je uopće napadaš, zašto uopće imaš potrebu baviti se njome? Propagiraj svoju IPC, Hrvati katolici koji misle da PC ne vjeruje u Kristovo božanstvo, da živi u Starom zavjetu, da se zasniva na srpstvu, a koji traže Boga, Istinu i spasenje, njima na ta njihova traganja odgovori kalendarskim zamajavanjima.
    Nema pravoslavlja van kanonske Crkve. Meni je neprihvatljiva bilo kakva misija bez njenog blagoslova. Nismo mi protestanti, nije misija nečiji privatni biznis. Crkva je hijerarhijska, na čelu s biskupima, nasljednicima apostola, koji su po rukopoloženju dobili vlast i blagodat. Ako to prezremo, koga apologiziramo, koga objavljujemo? Tko nam je dao poslanje? Besmisleno.
    Što se sablazni ljudi tiče, neka se počnu učiti da razlikuju Crkvu od pojedinih nositelja službe i njihovih postupaka. Vladika Porfirije može poljubiti ruku papi, opsovati ili drugo sagriješiti, a može i moliti, postiti, dijeliti milostinju. Što god učinio, njegovo je osobno djelo, za koje će odgovarati, i kojim nije narušio Crkvu u temelju. Imao je svoje razloge zašto je to napravio, shvatite da se nalazi u teškoj, mučeničkoj situaciji, i to je to.
    Cilj misije nije nagovaranje ljudi da napuste svoju vjeru i prijeđu na pravoslavlje. To bi bilo vrbovanje, prozelitizam, tako rade jehovini svjedoci i njima slični. Misija objavljuje javno ljepotu i korist i istinu pravoslavlja, a osoba koja osjeti Božji poziv, spontano osjeti potrebu da mu se pridruži, bez ikakvih pritisaka na savjest. Želim jasno reći svim katolicima koji razmišljaju o pravoslavlju, da razočaranost Katoličkom Crkvom, papom Franjom, svećenicima, "modernizmom" itd, nije valjani razlog za obraćenje na pravoslavlje. U pravoslavlje ideš zbog Boga, ne zbog ljudi.

    OdgovoriIzbriši
  14. Stoposto podupirem i slažem se s ovim što je napisao autor, osobito ovo posljednje, o razlozima obraćenja na pravoslavlje. Čini mi se, možda, da aludira na mene i moj komentar o papi Franji, pa da objasnim: Katolik sam, i nemam namjeru prelaziti u PC, upravo stoga jer nisam siguran da je to volja Božja za mene. Možda će to biti jednog dana, ali sad nije ili barem ja to ne prepoznajem. Drugi je problem stanje u KC i moje mišljenje o tome. Stanje je katastrofalno, i ne mislim tu na ljudski element (koji je svugdje jad i bijeda), već na "službeni" nauk, liturgiju, duhovnost..., tu je kaos i, po meni, nedopušteno svastarenje. Čovjek se pita je li KC postala tek jedna protestantska MEGAdenominacija. I stoga sam ja sam osjetio potrebu vidjeti kako je kod braće pravoslavaca, ima li tu još "zdravlja", što je s njima, da okrijepim - ako je moguće - ono dobro što je ostalo u KC.
    Može mi se zamjeriti da izdajem svoje, da miješam ulje i vodu... Ne znam. Zasada: učim. Tražim, slušam... Molim. Pa neka Bog vodi... Jer nisam više mlad da mogu gdje me volja i kako me volja, nego neka me Drugi opaše i vodi kamo je Njega volja. Nemam više svoje snage, a i ljudske zapreke su za mene prevelike i nemam ih srca sam srušiti. Samo Bog to može, ako hoće.

    A što se tiče ovog u vezi sa zilotima i sl., tu se slažem s autorom, kako rekoh. Ali, mislim da će biti još razlučivanja, da će se morati razotkriti duhovi.

    Bar

    p.s. @Vanja Slažem se da bi od pomoći bio susret s nekim istinskim pravoslavcem, možda s nekim svetim monahom. Ali ja takve ne poznajem u zbiljskom životu. Ako znate za neke, uputite me... Pisat cu im da mole za mene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stanje u Katoličkoj Crkvi je nažalost takvo kakvo jest, tu lijeka nema. Ako želite neki susret ili samo komunikaciju putem maila, možete pisati na pravoslavljehrvatska@gmail.com

      Izbriši
    2. Hvala na razumijevanju!

      Susret, nažalost, nije lako ostvariv, jer ste vi - ako sam dobro razumio - u Zg, a ja nisam. Za mail ću još vidjeti, imam neke sitne jezične primjedbe u vezi s molitvenikom kojeg ste stavili na blog pa ću Vam s tim u vezi pisati.
      Preporučam se u molitve, svima.

      Bar

      Izbriši
  15. Brate autore...
    Čitam tvoje odgovore na komentare...
    Upravu si,nije ovo mjesto za ovakvu vrstu diskusije...pogriješio sam!
    OPROSTI MI

    Abdul Mesih el Miskini=Sluga Hristov Siromašni

    OdgovoriIzbriši
  16. @ Autor: Zadnje dvije tvoje poruke potvrdile su mi ionako dobro mišljenje o blogu. Pustio si komentare..oni su isprovocirali i ovakav tvoj odgovor iz kojeg je, ja bih sada rekao, sve jasno. Ovo je projekt s blagoslovom naše kanonske Crkve (SPC). Konačno se i nas netko iz Crkve sjetio. Tolike godine Pravoslavlja u Hrvatskoj, a pravoslavnih Hrvata nigdje.. Ako ćemo i tražiti uzroke zašto je tome tako u turbulentnim vremenima i neprestano napetim odnosima među našim narodima.. opet se može postaviti pitanje: Što je Crkva radila, a da nas tako malo ima? Netko je zakazao, i među narodom i u Crkvi?

    Pozivam braću da ne opstruiramo projekt, ne zbunjujemo početnike u vjeri, već da doprinesemo..

    Netko je primjetio kako se teme malo ili nikako ne iskomentiraju. Spamuje se. No dobro, još je sve ovo u početku. Autore imao si strpljenja za nas, imaj i dalje.

    Nadam se da će se javiti vremenom i oni poput brata Bara. Zato je dobro ipak vagnuti što pišemo. Lako je čovjeka otjerati.

    Pozdravljam i poziv koji si uputio Baru da se javi za susret. To svjedoči o ozbiljnosti.

    Vanja X.

    OdgovoriIzbriši
  17. Kako može biti kanonsko nešto što krši te iste kanone? Demagogijom se može prevariti ljude ali ne i Boga. Gospod je poslao Duha Svetoga apostolima a oni i njihovi nasljednici sveti oci su u tom Duhu uređivali i uredili kanonsko i dogmatsko ustrojstvo Crkve. Tko se, dakle, ne drži dogmi i kanona (tj. namjerno ih krši) time pokazuje da ne vjeruje u Jednu Svetu Sabornu i Apostolsku Crkvu - Pravoslavnu. A iz toga slijedi da ne vjeruje ni u Bogočovjeka Isusa Hrista Spasitelja našega. Dakle, organizacija koja svoje postojanje održava na bezakonju, može 1000x da se zove "Pravoslavna Crkva" i da okupi oko sebe čitavo čovječanstvo, ona će ipak biti samo obična ljudska, obeshristovljena, bezblagodatna i prema tome nespasavajuća zadruga.

    Zilot.

    Ps.:
    Novokalendarski raskol 1924. nije lokalni problem Grčke Crkve nego, jednako kao i boljševička antipravoslavna revolucija i potom sergijanski raskol u Rusiji, pitanje od svepravoslavnog značaja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji je tvoj problem? Ne razumiješ hrvatski? Imaš problema sa živcima? Nisu te učili bontonu?

      Izbriši
  18. Uglavnom, tko god želi pomoći projekt, može nas izreklamirati po netu, forumima, komentarima, društvenim mrežama, gdje vidite da je riječ o pravoslavlju. Tko želi više pomoći, ima prijedlog, ili bi u slobodno vrijeme napravio koji tekst, može se javiti na gornji mail.

    OdgovoriIzbriši
  19. @Zilot: Hristos među nama!
    Da ti kažem dvije, tri (svoje) riječi. Ja se ne mogu s tobom preganjati. Nisam kapacitet. Nisam teolog. Ne mogu biti advokat Crkve..i smjelo je da ti uopće i odgovorim išta.
    Ono što ti zoveš nespasavajuća zadruga, za mene je Crkva Hristova. Ne mogu braniti svoj stav sipajući iz rukava citate iz Jevanđelja..sv.otaca i sl.

    Mada sam ponešto i pročitao, između ostalog, o stradanju od Crkve sv.Jovana Zlatoustog ili npr. sv. Nektarija Eginskog koji su ponijeli svoj krst ne napustivši Crkvu.
    Čitao sam i o svetogorskim starcima, zilotima.. pa i ne mogu niti mi pada napamet obezvrijediti njihove podvige..tako niti tvoj podvig, koji je siguran sam, djelatno jači od... od mog, svakako.

    No, htjedoh reći, ta neka moja mizerna čitanja i saznanja iako nisu nevažna, nisu sav temelj mog stava da je moja Crkva, Crkva Hristova.

    A na čemu ga još temeljim? - Na ljudima. Grešnima. Koje sam sretao i upoznavao u Crkvi. Pojedinim sveštenicima, monasima, vjernim narodom. Od nikog ne pravim idola, svetitelja.
    Iako sam bio razočaravan od ljudi iz crkve (i sam razaočaravao druge), nisam se dao pokolebati..jer hrišćanstvo je savršeno, hrišćani ne. Vidio sam one koji stradaju i trpe..ali ostaju u Crkvi. Vidio i preplašenost i zbunjenost, ali i projavu svetosti na njima.

    Ti kažeš da sam prevaren. Ja vjerujem da nisam. Da ne zatrpavamo dalje. Trebalo bi se držati tema. Oprosti ti meni.

    Vanja X.


    OdgovoriIzbriši
  20. Naravno da Sv. Ioan Zlatousti i Sv. Nektarije Eginski nisu napustili Crkvu. Napustili su ju oni svjetovni i crkveni vlastodrsci koji su ih nepravedno i bezakonito progonili. Kao i toliko puta u povijesti Crkve i danas se dogadja isto. Jeretici novokalendasko - starokalendarski ekumenisti i obnovljenci koji su okupirali sve nekada pravoslavne patrijarsije i pomjesne Crkve, nepravedno i bezakonito progone istinske pravoslavne antiekumeniste koji, iako u velikoj manjini, ostaju Crkva - malo stado Hristovo.

    Zilot.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši
    2. Rado, ukoliko nije u pitanju omologija vjere (Mt. 10, 32 - 33).

      Izbriši
    3. Rado, ukoliko nije u pitanju omologija vjere (Mt. 10, 32 - 33).

      Zilot.

      Izbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima