nedjelja, 6. siječnja 2013.

Mir Božji-Krist se rodi!

http://www.youtube.com/watch?v=8jJ0PHNkmc8

Dođite, radujmo se u Gospodinu, pripovjedajmo o ovom otajstvu: Pregrada iz raja je uništena, ognjeni mač je uklonjen, a kerubin je odstupio od Drveta Života, i mi, zbog neposluha iz raja istjerani, blagujemo rajsku hranu. Nepromijenjeni lik Očev i odbljesak Bića Njegova uzima lik sluge. Dolazi od Žene ne iskusivši bilo kakvu promjenu. Pravi Bog ostao je onaj koji je i bio, a prima ono što nije bio, te postaje čovjek radi svojega čovjekoljublja. Stoga mu uskliknimo: „rođeni od Djevice, Bože, pomiluj nas!“

Kada se Isus rodio od svete Djevice, svi su bili prosvjetljeni: pastiri su svirali, mudraci se klanjali, anđeli pjevali, a Herod se uznemirio jer se Bog u tijelu rodio, Spasitelj duša naših.

Carstvo je Tvoje, Kriste Bože, Carstvo svih vjekova. Vlast je Tvoja od koljena do koljena, jer si se utjelovio po Duhu Svetomu i postao čovjek po Djevici Mariji. Tvoj nam je dolazak Kriste Bože, postao blistavo svjetlo-svjetlo od svjetla, sjajnost Očeva. Obasjao si sve stvoreno, i sve što živi Tebe slavi, jer si slika slave Očeve. Ti si onaj koji je bio i zauvijek jesi, Ti si nam zasjao od Djevice. Bože, pomiluj nas!
Čime da ti zahvalimo, Kriste, što si se radi nas na Zemlji utjelovio? Svako stvorenje koje na svijet od Tebe poslano, sada ti zahvaljuje: anđeli ti pjevaju, nebo ti zvijezdu daruje, mudraci dare donose, pastiri čudo obznanjuju, zemlja je špilju pripremila, pustinja jasle dala, a mi-Djevicu Majku. Predivni Bože, pomiluj nas!
Mudraci, carevi perzijski, spoznali su cara Nebeskoga koji se na Zemlji pojavio. Vođeni sjajnom zvijezdom, došli su u Betlehem noseći birane darove: zlato, tamjan i smirnu. Ugledavši u špilji djetešce koje je tamo ležalo, ničice su mu se poklonili.

Otac nam se smilovao, Riječ je tijelom postala i Djevica je rodila Boga koji se utjelovio. Zvijezda pokazuje, mudraci se klanjaju, pastiri se dive, a sve se stvoreno raduje.


Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i vazda i u vijekove vjekova. Amen

Kada je August zavladao zemljom, druge ljudske vlasti su prestale. Kada si Ti postao čovjek po Prečistoj, uništeno je idolsko mnogoboštvo. Pod jednim svjetskim carstvom gradovi su stvarani, a ovdje su narodi povjerovali u jedinu vlast Božju. Po carevoj zapovijedi nad ljudima je vršen popis, a mi vjerni popisani smo u ime Boga našega koji je postao čovjekom. Velika je Tvoja milost, Gospodine, slava Tebi!

(iz večernje službe Božića)


Tropar, gl.4.
Rođenje Tvoje, Kriste Bože naš, zasjalo je svijetu kao svjetlo razuma. Po Tvome svjetlu zvjezdoznanci bijahu poučeni zvijezdom da se klanjaju Tebi, Suncu pravednosti, i da upoznaju u Tebi Zoru što planu s visina. Gospode, slava Tebi!
Roždestvo Tvoje Hriste Bože naš, vozsija mirovi svjet razuma, v njem bo zvjezdam služaščiji zvjezdoju učahusja, Tebje klanjatisjaSolncu pravdi, i Tebje vjedjeti, s visoti Vostoka, Gospodi, slava Tebje!

2 komentara:

  1. ...iz koje je to "večernje službe Božića"?... Nis našla nigdje, a prekrasno je...

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravoslavne, bizantskog obreda, časoslov :) budem i dalje stavljao

    OdgovoriIzbriši

Molim cijenjene anonimne komentatore da komentare svakako potpišu sa svojim nick name da se može snaći u njima